Webbtips #5: Vad SSL är och varför är det viktigt för er webbplats?

En allt viktigare del för att ha möjlighet att synas högt upp på Google är SSL. I detta inlägg i vår tips-serie berättar vi vad SSL är och varför det är så viktigt. Vi försöker i vår tips-serie sprida information hur ni kan förbättra er position på Google.

Vad är SSL?

SSL är en förkortning av Secure Socket Layer. Dess syfte är att kryptera trafik mellan er webbplats och era besökare. Ett SSL-certifikat hindrar alla obehöriga från att ”avlyssna” trafiken mellan webbplatsen och besökaren. Hittills har SSL varit vanligast på webbutiker där det ofta är ett krav från betalleverantörerna eftersom känsliga uppgifter hanteras där. Idag däremot börjar fler och fler informationswebbplatser skaffa SSL. En stor anledning är att Google gått ut med information om att de webbplatser med SSL-certifikat rankas högre bland sökresultaten.

Google har även börjat införa varningar om webbplatser som inte har SSL. I deras egen webbläsare Google Chrome kommer det inom kort synas en en varning för besökare på webbplatser där SSL inte finns. Chrome används idag av ca 50% av alla internetanvändare vilket innebär att många kommer att se varningen och istället besöka ett annat företags webbplats. Allt detta kommer med all sannolikhet innebära lägre konverteringsgrad och högre bouncerate för webbplatser utan SSL.

 

Så ser du om en webbplats använder SSL

När du besöker en webbplats kan du enkelt se om den använder SSL eller inte. Det du ska kolla på är webbläsarens adressfält. Där ser du om sidan är säker med SSL genom att webbadressen i så fall börjar med https:// istället för http://. Det brukar även synas ett hänglås till vänster om webbadressen.

 

Loopia erbjuder smidigt SSL-certifikat

Då de flesta av våra kunder använder sig av Loopia webbhotell vill vi informera om att de sedan några månader sedan nu erbjuder SSL till alla webbhotellskunder från 160kr / år exkl. moms. Vi som webbyrå och återförsäljare för Loopia hjälper er gärna att installera och konfigurera detta SSL-certifikat så att ett säkert byte sker. Har ni något annat webbhotell kan vi hjälpa er se om möjlighet för SSL finns på det webbhotellet.

 

Viktigt att tänka på vid byte till SSL

1. Se till att alla inkluderade filer hämtas genom https://

Alla bilder och filer som t.ex. Javascript eller CSS filer måste hämtas genom https:// adresser. Annars kommer webbplatsen anses som osäker.

2. Tala om för Google var sidorna flyttat med Redirect

Vid ett byte till SSL behöver ni säkerhetsställa att ni inte tappar placeringar på Google p.g.a. att Google inte hittar rätt. Det som behöver ordnas är så kallade redirects. Är du inte webbutvecklare med koll så rekommenderar vi att ni tar hjälp av oss eller någon annan webbyrå att ordna detta. Det vi gör är att vi går igenom sidans sitemap och ser till att alla tidigare webbadresser länkas från tidigare adressen med http:// till https://.

3. Sätt upp webbplatsen på Google Search Console

Har ni tidigare satt upp webbplatsen på Google Search Console behöver ni nu gå in och redigera den informationen. Har ni aldrig använt er av Google Search Console är det nu läge att ni eller vi sätter upp en koppling till webbplatsen även där. Vi kan då bland annat tala om för Google att de ska indexera webbplatsen på nytt samt att vi nu vill att https:// är den webbadress som ska användas.

4. Kontrollera om andra webbplatser länkar mot er

Är det andra webbplatser som länkar mot er hemsida är det önskvärt att även de länkarna justeras så de länkar mot er https:// adress. Kontakta i så fall ägaren till den webbplats där länken finns och be dem ändra adressen.

Fler inlägg från Uppson webbyrå

Ny online yoga hemsida för Yogateket

Nu får vi äntligen lansera ett projekt vi arbetat på under en längre tid. Med xxx antal arbetstimmar har det varit ett väldigt spännande...
Skrivet den

Ny hemsida för DD Spring

DD Spring är ett riktigt spännande företag tycker vi. De ser till att ge den bästa starten för de som vill få en karriär som projektledare,...
Skrivet den

Ny hemsida för Barnpsykologerna i Uppsala

Vår nya kund Barnpsykologerna i Uppsala tar emot barn och ungdomar upp till 18 år. De är en privat mottagning och psykologerna har kunskap inom...
Skrivet den

Ny hemsida för Uppsala Bilradio

Uppsala Bilradio är ett företag i Uppsala som erbjuder tillbehör till din bil. Vill du ha hjälp med montering hjälper de även till med det. Det...
Skrivet den

Ny kund! Uppstartsmöte med Munter Tandvård

Munter Tandvård är ett företag i Stockholm som kommer erbjuda sina tjänster till personer med stort behov av munvård. I början av 2018 kommer...
Skrivet den